Kam se obrniti v nujnih primerih?

V nujnih primerih se obrnite na telefonsko številko 112. Povprašajte za dežurnega zobozdravnika ali zdravnika.


Ali ima moja občina dežurnega zobozdravnika?

Vse občine se lahko odločijo za dežurnega zobozdravnika (to zagotovijo z delom sredstev iz proračuna), vendar se za to odločitev občine načeloma ne odločijo.

Nočna dežurstva po Sloveniji?

V Sloveniji so glavna dežurstva v Ljubljani in Mariboru.


Kaj pomeni nujna zobozdravstvena medicinska pomoč?

Nujna zobozdravstven medicinska pomoč pomeni izvajanje nujnih ukrepov zdravnika in njegove ekipe pri osebi, ki je zaradi bolezni ali poškodbe neposredno življenjsko ogrožena, oziroma pri kateri bi glede na bolezenske znake v kratkem času lahko prišlo do takšne ogroženosti.


Kakšni posegi se najpogosteje opravljajo v primeru nujnih zobozdravstvenih stanj?

Posegi, ki so potrebni, so seveda pogojeni s stanjem posameznika. V dežurni službi se najpogosteje izvajajo puljenje zoba, odprtje zoba, zaustavljanje krvavitve in dreniranje ognojka iz področja mehkih tkiv ali zoba samega.


Ali za obisk dežurnega zobozdravnika potrebujem zdravstveno kartico?

Kartica zdravstvenega zavarovnja je obvezna za obisk dežurnega zobozdravnika.Ali moram pred obiskom poklicati dežurno ordinacijo?

Priporočeno je, da se pred prihodom do dežurnega zobozdravnika najavite preko telefona. Tako boste dosegli najhitrejšo obravnavo.


Ali je dežurni zobozdravnik plačljiv?

Ambulante od nedeljah in praznikih nudijo pomoč v skladu s pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja, obisk nočne dežurne službe je nadstandardna storitev in se računa po ceniku.

Katera nenujna stanja so (pre)pogosto obravnavana v dežurni službi?

V primeru, da koristite obravnavo v dežurni ambulanti s stanji, ki ne spadajo pod nujne, pregled in storitve niso krite s strani zavarovalnice, ampak so samoplačniške. Spodaj našteta stanja ne ogrožajo življenja in se lahko sanirajo v okviru redne zobozdravniške službe, kjer lahko morebiti koristite tudi pravice iz vašega zavarovanja.

Nenujna stanja so: Odkrušena plomba, izpadla plomba, izpadel zob iz proteze, izpad mosta, izpad prevleke, skelenje zob, bolečina obvladljiva z lokalnimi analgetiki, zlom proteze, krvavitev iz dlesni zaradi vnetja (parodontalna bolezen, itd.).


Katera so nujna stanja v zobozdravstvu, ki rabijo prvo pomoč?

Pod nujna stanja v zobozdravstvu štejemo le tista stanja, ki ogrožajo posameznikovo življenje in pri katerih opustitev ali odložitev zdravljenja vodi v trajno poslabšanje stanja, v slabši izid zdravljenja ali celo v smrt. Takšnih akutnih težav je v zobozdravstvu malo, zato za lažje razumevanje navajamo nujna stanja, ki potrebujejo takojšen obisk zobozdravnika. V primeru, da niste prepričani, ali gre za nujno stanje, lahko prej pokličete vašega zboozdravnika ali dežurno službo. Sicer pa se nujna stanja, ki so našteta spodaj, obravnavajo prednostno. Po potrebi se nujne primere napoti naprej na specialistično zdravljenje.

Nujna stanja so: Obsežne otekline tkiv ustne votline in žrela, ki se lahko močno razširi že v nekaj urah na vrat in prsni koš, poškodbe zob (izbitje, itd.), močna obrazna bolečina neobvladljiva s protibolečinskimi tabletami, poškodbe obraznih kosti in mehkih tkiv, zapora dihalne poti, krvavitev iz obrazne in/ali ustne regije (predvsem po poškodbah), izpah čeljustnega sklepa in nenadna zapora ust.


Imaš vprašanje, mnenje, pohvale ali pripombe? Piši nam na našem Facebook profilu!