Rešitve v boju proti zobobolu!

Zoboboli spadajo na lestvico najhujših bolečin. Najhuje je, ko ti nastanejo ravno v nedeljo zvečer ali med prazniki, kadar si ne moremo poiskati pomoči. Vendar ne obupajte, pomagate si lahko tudi sami!

Predstavili vam bomo nekaj rešitev s katerimi boste omilili to neznosno bolečino, da boste lažje potrpeli do naslednjega obiska zobozdravnika.

Kako omiliti zobobol?

Kako si pomagati?

Če se bolečina pojavi sredi noči, boste morali nekako potrpeti do jutra, obisk pri urgentnem zobozdravniku je drag, do takrat lahko poskusite bolečino omiliti z aspirinom ali ibuprofenom, lahko pa si pomagate tudi na naraven način. Naj poudarimo, da so to zgolj začasne rešitve in ne morejo nadomestiti profesionalne zobozdravniške oskrbe.

Največji sovražnik zobobola je zrak, zato je zelo pomembno, da ustavite dostop zraka na obolelo mesto. Zrak draži živce in dodatno povečuje bolečino. Dostop lahko preprečimo z različnimi olji, kot so olje poprove mete, kokosovo olje ali sivkino olje.

Na obolelo mesto pritisnite eno kapljico olja in počakajte, da se prilagodi na telesno temperaturo. Kapljica olja bo tako zamašila luknjico. Postopek ponavljajte na vsakih 10 minut, dokler ne omilite bolečine.

Če gre za vnetje, potem na obolelem mestu nekaj časa zadržujete liste zelja, pomagajo pa tudi ingver, zelena čebula in česen, uporabite lahko tudi kurkumo, cimet, mangovo listje in kamilice.


Zobobol lahko nastane iz različnih razlogov

 • vnetje zobnega živca
 • nabiranje gnoja v zobni korenini
 • vnetje sinusov oziroma prehlad
 • karies ali zobna gniloba
 • poškodovan ali razpokan zob
 • pogosto škrtanje z zobmi
 • demineralizacija ali poškodba sklenine
 • vnetje ali druge bolezni dlesni
 • infekcija rane po odstranitvi zoba
 • zaradi izraščanja modrostnega zoba
 • pomanjkljiva ustna higiena
 • razpadajoči delčki hrane med zobmi
 • poškodovana plomba oziroma zalivka

 • Ublažitev zobobola z domačimi pripravki

  Česen: Česen vsebuje alicin, ki deluje kot močan antibiotik, zato je česen najboljše naravno sredstvo za lajšanje zobobola. Strok česna zmečkajte, rahlo posolite in namestite na boleč zob. Bolečina se bo hitro zmanjšala ali v celoti ponehala.

  Čebula: Zadnje raziskave navajajo, da bi lahko, če bi vsak dan prežvečili eno čebulo, preprečili težave z zobmi, saj deluje antibakterijsko. Samo tri minute žvečenja čebule in odstranili bi vse škodljive bakterije v ustih. Zobobol s čebulo omilite tako, da na poškodovan zob ali dlesen položite košček surove čebule.

  Klinčki: Klinčki ali nageljnove žbice delujejo antiseptično in so sestavni del številnih sredstev za lajšanje zobobola, zobnih past in drugih izdelkov za nego zob. Najpomembnejša učinkovina v klinčkih je evgenol, ki je močan anestetik z antiseptičnim delovanjem, zaradi česar so klinčki tudi uspešni pri uničevanju bakterij in preprečujejo infekcijo. Olje žbice nanesite na zob, ne pa na dlesni, saj jih lahko razdražijo. Žbic prav tako ne požirajte, ker lahko povzročijo želodčne težave.

  Slana voda: Zelo učinkovit način proti zobobolu je tudi slana voda. Gre za naravno obliko dezinfekcije in lahko zelo pomaga pri splakovanju ostankov hrane in vsega ostalega, kar ostane med zobmi. Obenem pa uniči tudi škodljive bakterije, ki so lahko povzročitelj težav.

  Kurkuma: Kurkuma je magična začimba z mnogo zdravilnimi lastnostmi. Med drugim je tudi močno zdravilo za zobobol. Odlikujejo jo antiseptične in antibakterijske lastnosti, ki pomagajo ustaviti in olajšati bolečino. Kurkuma je zelo uporabna tudi proti okužbam zob in dlesni.

  Nageljnove žbice: Pri akutnem zobobolu pomaga žvečenje ene ali dveh nageljnovih žbic. To vam bo pomagalo premostiti čakanje na obisk zobozdravnika, zaleže pa tudi, če pri roki nimate primernih zdravil.

  Otekline

  Priporočljivo je, da oteklino ohladimo, to storimo tako, da na lice položimo hladni obkladek ali kocko ledu. Glavo držite v pokončnem položaju, da zmanjšate pritisk na razbolelem mestu, predvsem pa si zobe skrtačite, da boste iz ustne votline odstranili vse ostanke hrane. Izogibajte se sladki, vroči in mrzli hrani ter pijači.

  Česa ne početi?

  Nekateri na razbolelo mesto položijo razdrobljen aspirin in počakajo da se raztopi, aspirin ni namenjen lokalni rabi in deluje le, če ga zaužijete. Aspirin lahko močno razdraži dlesni, povzroči pa lahko celo manjše opekline!

  Če bolečina ne preneha to nikakor ne pomeni, da je težava odpravljena. Bolečina je znak, da se v vašem telesu nekaj dogaja, zato je nikar ne prezrite. Prav zato obiščite zobozdravnika, z domačimi pripravki pa si lahko le nekoliko olajšate oz. omilite bolečine, medtem ko čakate na obisk zobozdravnika.  Imaš vprašanje, mnenje, pohvale ali pripombe? Piši nam na našem Facebook profilu!